Resipi crepe
Bahan-bahan ( 20-30 keping crepe)
30 gm tepung gandum
30 gm tepung ubi
20 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
20 pm tepung sagu
1 sudu besar gula halus
1 biji telur
sedikit garam
1 sudu kecil minyak/butter cair
40 ml susu segar/cair
150ml air
perisa dan pewarna yang digemari
# Filling - 1 kotak non dairy whipping cream - pukul sampai kembang
filling - ikut suka hati, durian, mangga, nangka, blueberry, oren dsb.
Cara-cara
30 gm tepung ubi
20 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
20 pm tepung sagu
1 sudu besar gula halus
1 biji telur
sedikit garam
1 sudu kecil minyak/butter cair
40 ml susu segar/cair
150ml air
perisa dan pewarna yang digemari
# Filling - 1 kotak non dairy whipping cream - pukul sampai kembang
filling - ikut suka hati, durian, mangga, nangka, blueberry, oren dsb.
Cara-cara
1) Campurkan semua bahan untuk adunan crepe
2) Gaul guna wisk je*jangan guna blender*
3) Tambah air atau susulagi kalau adunan pekat ;)
4) Tapis adunan
5) Masukkan pewarna dan perisa yang korang nak
6) Kacau sehingga adunan sebati
7) Masak sebelah crepe je *tak perlu diterbalikkan*
8) Masa angkat crepe tu pastikan bawahnye berada diatas.
9)pukul whipping cream sampai kembang..
10)letak whipping cream, filling dan whipping cream atas kulit biar filling kat tengah-tengah
Lipat then boleh makan...;)
2) Gaul guna wisk je*jangan guna blender*
3) Tambah air atau susulagi kalau adunan pekat ;)
4) Tapis adunan
5) Masukkan pewarna dan perisa yang korang nak
6) Kacau sehingga adunan sebati
7) Masak sebelah crepe je *tak perlu diterbalikkan*
8) Masa angkat crepe tu pastikan bawahnye berada diatas.
9)pukul whipping cream sampai kembang..
10)letak whipping cream, filling dan whipping cream atas kulit biar filling kat tengah-tengah
Lipat then boleh makan...;)
Kalau nak sedap lagi masuk dalam peti ice then makan sejuk-sejuk
Comments
Post a Comment