Fish & Chips
Bahan-Bahan Perapan
4 keping ikan dori
serbuk lada hitam
Lada sulah
garam
Jus lemon
Cara Perap:
Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel. Lumurkan dengan serbuk lada hitam,lada sulah dan garam.Kemudian perah jus lemon ke atas ikan.
Bahan Batter
1 cawan air (secukupnya)
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
Garam secukup rasa
Bread crumb
Cara:
Satukan tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan garam ke dalam bekas yang besar.
Masukkan air sedikit demi sedikit kacau/gaul hingga sebati dan tidak berketul hingga korang dapat Lina pg guna hand whisk)
Note: Konsistensi batteryang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali (pastikan minyak betul2 panas sebelum menggoreng ikan) celup ikan ke dalam adunan.
Kemudian lumurkan ikan dengan serbuk roti/bread crumb (gaul rata hingga keseluruhan ikan tersalut serbuk roti).
Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.
Goreng hingga keemasan.
Angkat dan toskan lebihan minyak.
Sedia dihidang dengan kentang goreng, sos cili dan mayonis
Note:
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.
Comments
Post a Comment